Edith Wharton "Rõõmukoda"


Edith Wharton "Rõõmukoda"
Postimehe Kirjastus 2021, tõlge Riina Jesmin, 496 lk
3/2024

Aastal 1905 esmailmunud romaani kangelanna Lily Bart on oma aja glamuuritar: kaunis, teravmeelne ja seltskonna soosik, keda nii imetletakse kui kadestatakse. Kolmekümnenda eluaasta lähenedes hakkab ta üha sagedamini peeglisse vaadates mõtlema oma tulevikule. Majanduslikku kindlustunnet Lilyl õigupoolest pole, samas püsib soov nautida luksuslikku elu ilma vaeva nägemata või pingutamata. Tema ainsaks pääseteeks näib olevat abielu, mis tagaks sotsiaalse staatuse ja harjumuspäraselt asise elustiili. Samas on Lily valiv ja põhimõttekindel sobiva abikaasa kandidaadi leidmisel. Abielluda kellegagi pelgalt raha pärast ta ka ei soovi...

Edasipüüdliku Lily Barti mõttemaailm on pika sammu ees tolle aja noortest daamidest, kelle olulisemaks püüdluseks ainult abielukütked ongi. Lily ihkab olla õnnelik, talle meeldib olla ilus, kuid mitte iluasi. Tema väärikus, ausameelsus, ka naiivsus ning sattumine sepitsustesse ja intriigidesse äratasid minus poolehoidu. Mida edasi lugesin, seda enam Lily karakter köitis ja tema käekäik korda läks. Väga meeldis autori väljendus, mis sõltuvalt hetke meeleolust humoorikalt kerge või tummiselt tõsine, piltlik ja detailirohke. Nukratooniline romaan polnud kerge lugemine, aga haaras kindlalt, püsides mõtetes ka pärast lugemist. Kui mineviku ja tänapäeva üle mõtiskledes ühisosa otsida, siis selle leiab samuti. Ajatu klassika!

Eesti keeles on Edith Whartoni (1862-1937) teostest veel ilmunud talle esimesena kuulsust ja Pulitzeri kirjandusauhinna toonud "Süütuse aeg" (1995, 2007), "Ethan Frome" (2003) ning "Kuupaiste heiastused" (2014). Huvitav oleks neidki lugeda.

🐾









 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"