Epp Petrone "Riks ja neli kuningat"


Tänapäev 2022, pildid Mari-Ann Remmel, 188 lk
8/2024

Tänud Epp Petronele ja Kirjastusele Tänapäev raamatu eest!

Suvevaheaja esimesel hommikul ärkab 9-aastane Riks painavate unenägude kütkeist. Neis oli arusaamatut ängi, pisaraid, hirmu, midagi kaugest minevikust. Ta rõõmustab, et elab päriselt ajal, kus pole vaenu ega verevalamist. Kummitavad unenäod ei kao kuhugi, vaid aina jälitavad Riksi. Unedes kohtub poiss oma ammu lahkunud vanavanaisa Peetriga ja saab ülesandeks minna tagasi iidsesse aega 14. sajandisse, kui toimus Jüriöö ülestõus. Vanaisa sõnul saab ajalugu muuta ja Riks peab hoiatama nelja eestlaste kuningat, hoides nii ära nende reetliku tapmise. Muidugi aitavad teda usaldusväärsed sõbrad. Sadade aastate taguses ajas kohtub Riks oma kaugete esivanematega...  

Raamat meeldis mulle üleni. Alustades Eesti ajaloo ainelisest taustast, seiklustest, müstikast, millest lugedes osa sain. Tänapäeva ja minevikusündmuste sujuva põimumisega kadusid piirid reaalsuse ja fantaasia vahel. Nii ajas rännates oli mõnus sümpaatsetel tegelastel varjuna kaasas käia. Meeldis, et lapsed oma murede ja kiiksudega näisid pärinevat argisest ilustamata elust enesest. Nende tegutsemistahet ning koostöövalmidust võib pärislastele eeskujuks seada. Eriti vahva oli muidugi tarmukas ja sooja südamega Riks. 

Jüriöö ülestõus on sündmus, millest juba ajalugu õppinud koolilaps natuke teab, seepärast passib raamat mõnusaks lisalugemiseks. Autori väljendus on köitev ja loo seltsis juba igav ei hakka. Soovitan!

Hea ja halva, valguse ja kurjuse lõimedest tekib vaip, millest saab ajalugu. Sellel vaibal on oma reeglid. Ja kahjuks on üks reegel see, et juba kootud vaipa üles harutada ei tohi. Mis juhtunud, see juhtunud!

🐾








Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"