Ellery Queen "Ameerika püstoli mõistatus"


Eesti Raamat, Delfi Meedia 2023, tõlge Kristin Kuutma, 256 lk
13/2024

Avastasin taas enda jaoks tundmatu autori. Ellery Queeni pseudonüümi taga peituvad ameeriklastest nõod Frederic Danny (1905-1982) ja Manfred Bennington Lee (1905-1971). Samanimeline detektiivist peategelane aitab paljudes kriminaalromaanides oma isal politseiinspektor Richard Queenil lahendada keerukaid mõrvajuhtumeid. 

New York, kauboid, paukuvad revolvrid, hobused, intriigid... Rodeoetendusel tulistatakse kahekümne tuhande pealtvaataja silma all surnuks endine filmitäht ja kauboi Buck Horne. Järgneva uurimise käigus selgub tõsiasi, et otseste kahtlusaluste ring on päris suur. Küsimus, kes seda tegi, jääb paraku õhku rippuma, ka taparelva ei leita.  Õnneks viibis sel etendusel ka Ellery Queen. Tema hing ei saa enne rahu, kui tõde on päevavalgele toodud. Loomulikult leiab ta mõrvari, samuti mõrvarelva...

Ameerika kuldajastu põnevike paremikku kuuluva Ellery Queeni romaani "Ameerika püstoli mõistatus" keskne saladus on "aus mäng" - juhtum, milles lugejal on kõik kuriteo lahendamiseks vajalikud vihjed.

Viimane lause vastab tagantjärgi mõeldes tõele, aga ma polnud küll osav vihjeid märkama. Lugu oli iseenesest hästi ladus lugeda ja peas tekkisid kohe filmilikud pildid. Alguses muutis jälgimise keerukaks, et palju oli sarnaste nimedega tegelasi. Siis sirvisin ikka raamatut eestpoolt, et täpsustada, kes on kes. Edaspidi läks lugemine juba ludinal. Põhjalikult räägitakse lahti uurimise üksikasjad, kuigi põnevust või kõhedust loos polnud, oli tegu täiesti haarava krimkaga. Humoorikat varjundit andis isa ja poja kergelt nöökav konkurents kuritöö lahendamisel. Muidugi meeldis nutikalt läbi mõeldud ja üllatuslik lõpplahendus.

Ajatult klassikaline krimiromaan ilmus originaalis esmalt aastal 1933. Eesti keeles on see varem avaldatud 1986. aastal "Mirabilia" sarjas.

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"