Indrek Hargla "Apteeker Melchiori apokrüüfid"


Raudhargla 2023, 266 lk
36/2024

Apteeker Melchiori sarja ülelugemisel ootab ees kuues osa, ent kõrvalepõiked tema tegemistega peibutasid mindki vahelduseks nautima kolme lugu. 

Mõrvalugudes, mis kui romaanide lühemad variandid, kätkes juba ootuspäraselt sünget salapära, keskaegseid kombeid ja ajaloolisi sugemeid. Peale Melchior Wakenstede võis trehvata veel teiste teada tegelastega.

Esimeses külvab segadust isemoodi mees, kelle kohta arvatakse, et ta on Saatana teener. Muidugi toimuvad tapatööd, mille süüdlase tuvastamine toob Melchiorile jama kaela. Ta läheb Tallinnast ära Tartusse, asudes ametisse apteekrisellina, millest pajatab juba teine jutt. Ei jää sealgi mõrvad olemata. Seekord on keskmes vana vihavaen aadlisuguvõsade vahel.

Kolmandas loos sattub Melchior juhuse tahtel kuningas Eriku õukonda Gotlandi saarel, kus tapeti mõned päevad tagasi kõrgeaususe sekretär. Tema mõrvariks peetakse ammusurnud printsi vaimu, keda nutikas apteeker sedapuhku peab taga ajama. See jutt oli viimase peal põnev ja mu lemmik.

Vana hea Melchiori romaanide stiil tegi lugemise mõnusaks. Püüdsin oma ajusid ragistades apteekriisandaga kaasa mõtelda, aga polnud lootustki. Hargla oskas mind oma krutskitega nii segadusse ajada, et leppida jäi tema üllatava, aga loogilise lõpplahendusega.

Järgmisena on sarjas tulekul Indrek Hargla kriminäidendite kogumik "Trimmerdaja surm", mis tundub huvitav lugemine. Loodan, et "Kriminaalne raamatukogu" plaanib edaspidi ka teiste autorite krimiloomingut avaldada.  

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"