Jaan Kross "Mesmeri ring"

Jaan Kross "Mesmeri ring"
Tänapäev 2021, 494 lk
42/2024

Selle raamatu ilmumine oli mulle teadmata. Samuti tuli hea üllatusena, et tegu "Wikmani poiste" järjega. Jaan Krossi teoseid lugesin päris ammu ja väga meeldinud "Wikmani poisid" oligi viimane neist. Muidugi meenub romaani põhjal valminud ja kordi vaadatud suurepärane teleseriaal.

On aasta 1969. Jaak Sirkel viibib Stockholmis. Ponnistusi ametivõimudega küll jätkus, kuid lõpuks õnnestus tal saada luba ülemerereisiks. Mõeldes eesseisvale kohtumistele ülikoolisõbra pagulasest isaga meenutab Jaak kolmekümnendate lõppu, õppima asumist Tartu Ülikooli ja sündmusi järgnevatel aastatel...

"Mesmeri ringi" on autor nimetanud romantiseeritud memuaarideks, sest siin põimuvad loominguliselt tõsieluline olustik ja reaalsed tegelaskujud. Jaak Sirkli, kelle prototüübiks on Jaan Kross ise, mälupiltides avaneb tolle aja Tartu elu, üliõpilaste seltsingute melu, loengud ülikoolis, õppejõud  ja kaastudengid, nooruse uljus, sõprus, armastus ja palju muudki. Üksikasjaliku ülevaate saab poliitilistest oludest enne suurt sõda ja selle ajal, Eesti iseseisvuse kaotamisest ja võõrvõimu kehtestamisest. Köitvalt jutustab autor tegelastest, neile osaks saanud valikutest ja võimalustest. Kuigi romaani keskmes on Jaak Sirkli areng ja küpsemine inimesena ning Indrek Tarma (Andres Raska) saatus, siis tegelikult on siin sümboolselt paljude nende kaasaegsete lood, õnneliku või mitte õnneliku lõpuga. 

Raamat polnud heas mõttes kerge lugemine, sest selle vaimne õhustik tingis keskendunult süvenemist ja mõtisklemist ka. Samas oli dramaatilisust, traagilisust, põnevust just parajalt. Meeldis loo väljenduslaad: detailne, kujundlik, vahetu, vaba, isegi mänglev. Läbi teose tundus valus ajajärk Eesti ajaloos hästi uskumis- ning usaldusväärnena ja lugeda oli huvitav.

Lugu kuulub selliste kilda, millest pole kerge lahti lasta. Minu jaoks võimendasid elamust noorena vanaemalt kuuldud jutud esimese Eesti vabariigi elu-olu ja sellele järgneva aja kohta. Eks need tikkusid lugemisel ka mõtetesse ja just Tartu kontekstis. Nautisin lugemist nii, et mõtlen edaspidi Jaan Krossi teoseid uuesti üle lugeda. 

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Jostein Gaarder "Sofie maailm"