Indrek Hargla "Trimmerdaja surm"


Indrek Hargla "Trimmerdaja surm"
Kirjastus Mooses 2024, 257 lk
59/2024

"Kriminaalse raamatukogu" neljas osa sisaldab kaks kriminäidendit, mida Kuressaare teater on mitmel suvel menukalt mänginud. 

Näidendis "Testamenditäitjad" kogunevad üksildasse metsatallu sugulased, et mälestada aasta tagasi lahkunud tädi. Testamendiga talu päranduseks saanu usub täiesti kindlalt, et tädi ei surnud loomulikku surma, vaid mürgitati. Mida teha, kui toime on pandud kuritegu, aga puuduvad tõendid ja seaduslikud võimalused kurjategija karistamiseks? 

Näidendi "Trimmerdaja surm" tegevus toimub parlamendisaadiku sünnipäevapeol. Koosviibimist segab läheduses toimuv pidev trimmerdamine. Ühtäkki leitakse trimmerdaja tapetuna. Keegi peol viibijatest on tema mõrvar. Juhtunu võib hävitada peoliste avaliku maine ja ühiskondliku staatuse.

Mulle meeldis esimene näidend rohkem. Teine ehk nimilugu tundus kohati koopiana sellest. Reaalse elu irooniat läbi lopsaka kõneviisi ja tragikoomiliste episoodide jagus mõlemasse. Lugedes kujutlesin näidendite alguses nö kavalehel nimetatud suurepäraseid näitlejaid tegelaste rollides. Kui seda poleks olnud, siis mine tea. Nii oli minu jaoks kaks ühes: kerge suvine lugemine ja vaimusilmas etenduste vaatamine. 

Tavaliselt pole näidendeid kerge lugeda, ent siin soosis jälgimist teksti õhuline paigutus lehekülgedel, mis silmadega hästi haaratav. 

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"