Karin Alvtegen "Vari"


Karin Alvtegen "Vari"
Eesti Raamat, Delfi Meedia 2023, tõlge Mari Jesmin, 295 lk
67/2024

Nobeli preemia laureaadist kirjanik Axel Ragnefeldt on paljude menuraamatute autor. Insulti põdenud eakas Axel pole enam võimeline kirjutama, kuid aupaiste ja kuulsus tema ümber ei tuhmu. Kirjaniku loomingu haldamisega tegeleb ta poeg Jan-Erik, kes senise elu elanud isa edusammude varjus. Nagu ka Jan-Eriku ema Alice, naine Louise ja tütar Ellen. Kõik nad püüavad esitleda ja hoida klantspilti lugupeetud kirjanikust ja ideaalperekonnast, mida tegelikult pole olemas. Pärast pere endise majapidaja Gerda Perssoni surma saavad ilmsiks räiged saladused, reetlikkus, valed...

Tegu on psühholoogilise krimisugemetega romaaniga või isegi kergema põnevikuga. Kurjust ja kuritöid jagub siin omajagu, nii füüsilises kui moraalses mõttes. 

Lugu oli sünge, kurb, masendav. Selles polnud raasugi helgust, aga lugemine oli hästi haarav. Väga meeldis autori sõnaseadmine: rahulik, samas kõnekas. See pani teda "kuulama" ja klammerdas mõtted tegelaste olevukuheitluste ja minevikupainete külge. Lugemisel kujunesid mul küll aimdused lahenduste osas, ent nutikad keerdkäigud panid neis ikkagi kahtlema, nii et pinevus ei lahtunud. Lõpp jättis õhku vastamata küsimusi või siis lihtsalt lugejale mõtlemisainet.

Karin Alvtegen on Rootsi edukamaid kirjanikke, kellelt ka eesti keeles mitmeid raamatuid ilmunud. Tema vanatädi oli Astrid Lindgren. 

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"