Helen Castor "Jeanne d`Arc. Tema elu ja aja lugu"


Argo 2020, tõlge Kristjan Tedre, 318 lk
2024. a/77

Raamat jutustab Prantsusmaa ja Inglismaa vahelisest saja-aastasest sõjast (1337-1453), poliitilisest olukorrast, võimuvõitlusest ja intriigidest tolle aja valguses.

Brutaalne sõda 600 aastat tagasi ei üllata kedagi, aga lugedes hakkasid mõtted paratamatult tõmbama paralleele tänapäevaga. Ei vaja tõestust, et ajalugu kordub või pole midagi uut siin päikese all...

Raamatu kangelanna Jeanne d`Arc on lihtne prantsuse talutüdruk, kes 1429. aastal 14-aastasena sai jumaliku ilmutuse osaliseks. Taevased hääled andsid talle ülesandeks päästa kaotusseisus Prantsusmaa sõjas Inglismaaga. Riietatuna soomusrüüsse, juuksed lühikeseks pügatud, õnnestus tüdrukul läbi ponnistuste asuda sõjaväge juhtima. Orleans`i linn võidetigi vastaste käest ja prantslaste sõjaõnn pöördus. Jeanne ise langes vaenlaste kätte vangi, ta kuulutati ketseriks ja põletati tuleriidal.

Oli see ime, piiritu usk jumalasse, ääretu kodumaa-armastus, naissõdalase ennenägematu vaprus ja erakordne sisendusvõime, juhus või kõik kokku, ei tea täpselt keegi, ent legend Jeanne d`Arci lühikesest ja kuulsusrikkast elust püsib tänini.

Inimestest ajaloos on alati põnev lugeda. Hetkel sattus raamat mu lugemisvalikusse, sest V klassi ajaloos puudutame põgusalt Jeanne d`Arci, kes õpilastes alati uudishimu äratab. Lootsin leida tema kohta lisa, mis selles eas lapsi võiks kõnetada, aga sain hoopis oma silmaringi avardada. Üldine huvi Jeanne d`Arci kui inimese vastu tekkis tema eluajast palju hiljem ja leppida tuleb vähesega, mis teada.

Kuna Jeanne d`Arc on ilukirjanduslike teoste, näidendite ja filmide kangelannaks, siis mõtlen nendega samuti ajapikku ja võimalusel tutvust teha. 

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"