Ain Kütt "Risti soldati mõistatus. Sagadi paruni mõrvalood"


Hea Lugu 2019, 191 lk

Eesti krimikirjandust olen omajagu lugenud, aga Sagadi mõisa mõrvalood on kuidagi tähelepanuta jäänud. Nüüd, kus sarja põhjal filmiseriaal valmimas, tuli tahtmine enne, kui lood ekraanile jõuavad, raamatud läbi lugeda.

Krimisarja esimese osa tegevus toimub 1828. aastal Sagadis ja selle lähedal asuvates mõisates. Ühel maihommikul leitakse Oandu karjamõisa keldrist mõrvatud Karula mõisniku Justus von Breverni surnukeha, kuigi seal peaks olema saeveskis õnnetu otsa leidnud töömehe maised jäänused. Salapärast kuritegu asub uurima Sagadi mõisahärra Paul Alexander Eduard von Fock, kes kohapealse meeskohtu assessorina tegeleb igat liiki tülide ja arusaamatustega. Nüüd siis lausa mõrv! Juhtumist šokeeritud Fockil on partneriteks tema ülikoolikaaslasest mõisavalitseja Wagner ja naabermõisa Annikvere pärijanna, karismaatiline preili Maria Juliana von Nottbeck...

Päris alguses tundus lugu veidi veniv ja isegi jantlikuvõitu, aga sugugi mitte igav ja täiesti paslik nädalavahetusel lugemiseks. 

Ajaloolasest autor, kes Sagadi muuseumi juhataja, teab loo tegevuspaikadest palju kui mitte kõike, ja parimal  moel on edasi antud tolle ajastu hõngu. Ehedad tundusid mõisa- ja talurahva suhtlemine ja mõisnike omavahelised suhted, jutuks nii eestlaste viinalembus ja kinnine olek kui sakslaste upsakus ja kaardimängukirg.

Meeldis raamatu väljendus, mis ladus ja kenasti mõistetav, kohati vast ainult pisut kaasaegne. Maamehelik muhedus ja ports mõnusat väljamõeldist tegid romaanist kerge ja maheda krimiloo. 

Kahetsen, et mu teadmised kõnealuste mõisate kohta nii vähesed on. Aga eks see ole jälle võimalus ise uurida ja tuur neile paikadele uuel suvel peale teha. 

Kiitus Merike Tammele sümpaatse kaanekujunduse eest! Peatselt võtan järgmise osa käsile!

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"