Aari Rõuk "100 toitu õunast"
Õun on minu jaoks puuviljade kuninganna. Võin õunu süüa vahepalaks iga kell ja igal aastajal. Õunaisu ei vähene süües sugugi. Eelistan hooajal eestimaist taluõuna, mida võtan oma lapsepõlvekodu aiast. Lemmikuks on mahlaselt läbipaistev ja magushapu "Valge klaar" 90-aastase puutaadi otsast. Vastupidamist talle!
Kui tavaliselt peetakse õunu suurepäraseks magustoitudes, eriti erinevate kookide küpsetamisel, siis sobib õunu lisada ka paljudesse muudesse roogadesse. Raamatukesest leiab hästi teada retsepte, samuti vanemaid ja vast isegi äraunustatud valmistamisviise. Need on kenasti lahti seletatud ega tekita ka komponentide osas peavalu. Kõike saab oma köögiriiulilt või osta igast toidupoest.
Raamatu esmatrükk ilmus 1938. aastal. Sellesse valitud retseptid kiitis heaks Kodumajanduskoja komisjon, kuhu kuulusid Linda Eenpalu, Hilda Ottenson, Salme Masso ja teised.
Retseptikogu koostanud Aari Rõuk elas kunagi mu lapsepõlvekodu naabruses. Tõsi, ilmselt enne minu aega. Kuulnud olen temast vanaema juttude kaudu. Hiljem mujale asunud Aari edasisest saatusest tean, et Geni andmetel lahkus ta aastal 1994.
Meenutades kallist vanaema, kes väga küpsetada armastas, valmistasin klassikalise õunabiskviidi, mis ka tema "repertuaaris" oli.
Õunabiskviit (4 inimesele, aga sõltub isust)
Vahusta 4 munarebu sukruga,
lisa 4 sl saiajahu ja 2 sl kartulijahu (segasin enne omavahel),
vahusta munavalged ja lisa segule,
koori-tükelda 5 keskmist õuna, pane juurde ja sega kergelt,
vala tainas võiga määritud vormi ja küpseta kuni pealt kuldpruun,
jahtunud koogi peale sõelu soovi korral tuhksuhkrut.
Sööge piima, kohvi või tee juurde.
Algajal küpsetajal võib tekkida küsimus ahju temperatuuri ja küpsetusaja kohta, mida kirjas pole. Mina küpsetasin 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Unustasin kella jälgida, istusime Pippa-kassiga mõlemad ahju ees ja vaatasime küpsemist. Väljavõtmise eel katsusin tikuga, kas kook on valmis.
Viisin koogi lihavõtetel külakostiks ja kõik kiitsid!
🐾
Kommentaarid
Postita kommentaar