Elizabeth Hay "Hilised õhtud eetris"


24/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/46 Raamat, autorilt, kelle perekonnanimi on lühem kui viis tähte
Elizabeth Hay "Hilised õhtud eetris", Eesti Raamat 2009, tõlkija Urve Hanko, 287 lk. 

Harry Boyd ebaõnnestub Toronto televisioonis ja naaseb Põhja-Kanadasse Yellowknife`i raadiojaama, kus kunagi karjääri alustas. Ta on võlutud teadustaja Dido Parise kaunist eetrihäälest ja temasse armunud, kuid nende omavahelisest suhtest ei saa asja ning Dido hülgab Harry. Suvel võtavad Harry ja ta kolm sõpra raadiojaamast ette kanuumatka legendaarse rännumehe John Hornby jälgedes, kes koos kahe kaaslasega aastal 1927 Kõnnumaal hukkus. Matkal hakkab mees nägema uues valguses hoopis kedagi teist... Arvestatava teemana läbib romaani plaan rajada Mackenzie jõe orgu gaasijuhe, millega seataks ohtu looduslik tasakaal ja põlisrahva heaolu. 

Romaani tegelased on igati tavalised inimesed, kuid samas ka ennast otsivad üksiklased, kelle jaoks Yellowknife`i raadiojaam on omamoodi pelgupaik. Nende minevik ja oleviku reaalsus on ladusalt loosse põimitud. Huvitav on lugeda raadiojaama töötajate pühendumusest oma töö vastu. Jääb mulje, et autor valdab teemat suurepäraselt. Raamatu taustaks on suurepäraselt hoomatav Põhja-Kanada kaunis loodus. Kirjeldusi on just parasjagu, et seda läbi erinevate aastaaegade endale ette kujutada. 

Mulle meeldib väga loo mõtisklev kulgemine ning reaalsetena mõjuvad inimsuhted tunnete vikerkaares. Romaanis on vaimsust ja elutarkust. Raamatu lõpule lähenedes pidasin lugemispause, et raamatu lõpp viibiks...  Olen enda jaoks avastanud "Nüüdisromaani" sarja, milles väga head raamatud.

See on ainuke autori eesti keeles ilmunud raamat. Loodetavasti tuleb sellele kunagi lisa. 

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"