Emily Giffin "Kõik, mida hing ihaldas"

 
45/2022
Emily Giffin "Kõik, mida hing ihaldas", Rahva Raamatu Kirjastus 2022, tõlkija Pilleke Laarmann, 350 lk. 

See raamat kuulub kindlalt minu selle aasta lemmikute hulka. Haarav, emotsionaalne ja eluline!
Romaani sisu antakse edasi vaheldumisi Nina, Tomi ja Lyla vaates ning mõtete kaudu. 

Nina Browning on keskklassi päritolu, aga abiellunud Nashville`i kõrgseltskonda kuuluva Kirkiga. Nina abikaasa Kirk on väga mõjukas ja heal järjel, edukast õppurist poeg Finch pääseb mainekasse Princentoni ülikooli. Nina elu on muretu ja suurepärane, millest hoolimata tunneb ta kripeldust oma tegeliku olemuse ja kuuluvuse pärast seltskonda. 

Tom Volpe on tislerist üksikisa, kes on pühendunud oma tütre Lyla kasvatamisele. Mees rabab mitmel kohal tööd teha ja kerge tal paraku pole. Tom on ülikaitsev Lyla suhtes, olles tema külge klammerdunud.

Tomi tütar Lyla Volpe on rõõmsameelne teismeline tüdruk ja väga tubli õpilane. Ühel peol tehakse Lylast seksistliku alatooni ja rassistliku pealkirjaga foto, ilmse vihjega tema seisundile madalamal astmel. Noorte arvates on see lihtsalt ebaõnnestunud nali. 

Kuidas olukorda heastada? Kas piisab andeks palumisest ja andeks andmisest? Kas teole peaks järgnema karistus? Milline on õiglane karistus? Kas raha eest saab osta lunastuse eksimuse eest jne? Loo tegelastel on erinev arusaam juhtunu osas, ka kogukonna seisukohad lahknevad.

Romaan annab sissevaate rikaste maailma, kus kõik on tasemel ja ihaldada võib veel ainult raha eest saadavat suuremat võimu. Õnneks ei mõtle kõik tegelased nn eliidi hulgast sarnaselt. Lugu aga hargneb edasi ja ilmnevad uued asjaolud...

Raamat jagab mõtlemisainet lehekülg lehekülje haaval. Tekivad segased tunded, kui  tegelastega kaasa mõtiskleda. Kus jooksevad piirid tõe, vale, aususe, usalduse jne vahel? Kas neil mõistetel pole siis ühest tähendust? Tänapäevane lugu hellal ja aktuaalsel teemal. Väga meeldib, et toimuvat arutatakse sügavuti ja analüüsides.

Loo moraal on minu arvates see, et ka väga tubli  ja tore laps võib sattuda tobedasse olukorda või teha saatusliku apsaka. Siis aitab vanema küps ja täiskasvanulik abi väärika ja teisi mittekahjustava lahenduse leidmisel. Parim, kui vanem oma last tingimusteta armastab ja tema jaoks heas mõttes eeskuju on...

Raamat on nii mõttetihe, et tahaks veel paljugi kirjutada...
Lugemissoovitus kõigile, eriti teismeliste vanematele ja lugemishuvilistele noortele juba põhikooli lõpuklassidest alates. Tegelikult on loo sügav sisu ajatu! 

🐾






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"