Yrsa Sigurdardottir "Kes teisele hauda kaevab"


 96/2022
Yrsa Sigurdardottir "Kes teisele hauda kaevab"
Ekspress Meedia, Varrak 2022, tõlkija Mart Kuldkepp, 424 lk. 

Maalehe krimisarja 22. raamatu tegevus toimub kargelt kauni loodusega Islandil, iidsete saagade ja muistendite maal.

Advokaat Thora Gudmundsdottiriga võtab ühendust klient, hotellipidaja Jonas Juliusson, kes väidab, et tema poolt ostetud kinnisvaral esineb varjatud viga ja ta soovib esitada kahjutasunõude müüjale. Põhjus on ebaharilik: seal kummitab. Jonas teeb Thorale  ettepaneku selles kohapeal ise veenduda. Müstilised jõud pole Thorat siiani häirinud. Käegakatsutavad asjad seevastu on alalõpmata ristiks kaelas. Ta nõustub minema, lootuses ka ise veidi aega maha võtta ja veenda Jonast kahjutasunõudest loobuma.

Rannalt leitakse aga hotelliga seotud noore arhitekti Birna Halldorsdottiri surnukeha, peamiseks kahtlusaluseks osutub  Jonas. Thora alustab omal käel uurimist, et tõde teada saada, abiks sõber Mattew... 

Hotelli töötajad on kidakeelsed ja tundub, et kuulujutud kummitustest ning väidetavalt nende nägemine on nad justkui ära hirmutanud. Ka hotelli külalised pole jutukad, näib, et neil on midagi varjata. Keldrist leitud kastid  kopituslõhnaliste vanade fotoalbumitega tekitavad Thoras küsimusi maja mineviku ning endiste elanike kohta, kuid ei anna vastuseid. Järeldada võib, et kõigel siin on tegemist teise maailmasõja ajal toimunud õõvastavate sündmustega...

Mulle meeldis, et raamatu tegevus toimub kõrvalises paigas maamiljöös ja uurimine kaevub minevikuaega tagasi. Kujutlesin elavalt neid vanu kopitusetäpikestega fotosid, mida Thora uuris. Kummitustesse ma muidugi ei usu, aga nendest lugemise vastu pole küll midagi, kuigi millestki üleloomulikust juttu polegi. Ent loos on ärevat salapära ning palju teadmatust. Tegelasi on üksjagu ja nende omavahelistes seostes ning suhetes selguse saamine võtab aega.

Põhimõtteliselt jääb loos politsei tegevus tahaplaanile, kesksel kohal uurimistoimingutes on Thora advokaadina, mis pole vast reaalsuses väga loogiline. Kuid eks tegemist ole ju siiski juturaamatuga. Haarav krimilugu algusest lõpuni. Mulle meeldis!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"