Anders de la Motte, Mans Nilsson "Maakleri surm"

 

100/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/17 Raamat, millel on mitu autorit
Anders de la Motte, Mans Nilsson "Maakleri surm"
Ekspress Meedia 2022, tõlge Kadri Papp, 342 lk.

Viimases 25. Maalehe krimiraamatus toimub mõrv Rootsis Gislövshammaris, kus soojal juunipäeval leitakse ostjatele uut maja näidanud maakler Jessie Andersoni surnukeha. Kohalikel oli vastuseis Jessie projektide suhtes ja vaenlasi näis tal juba jaguvat, nii et arvatavalt on tegu mõrvaga. Surnukeha leiab Peter Vinston, komissar Stocholmi riiklikust mõrvakomisjonist, kes viibib kohapeal juhuse tahtel ja tuli sinnakanti hoopis puhkusele tervise turgutamise eesmärgil. Olukord kujuneb aga selliseks, et tal tuleb juhtida uurimistoiminguid, abiliseks kohalik konstaabel Tove Esping. Näib, et pea kõik tegelased on kahtlusalused, omades samas vettpidavat alibit. Kusagil peab olema puuduv pusletükk juurdluses, mis on jäänud kahe silma vahele... 

Vinston on pedant, kuiva moega, kuid asjalik ja kogenud. Esping noor, püüdlik ning nutikas kolkapatrioodist politseinik. Algul on nende koostöö viisakalt distantseeritud, aga mõrvaloo valedepundart lahti harutades ja mõrvarit jahtides hakkab jää nende vahel sulama ning kujuneb isegi omamoodi sõprus. 

Uurimine kulgeb aeglase toimega, palju on toimunu üle arutlemist, ka edasi-tagasi tammumist. Tänu uurijate põhjalikule analüüsimisele ja tegutsemisele arvasin seekord mõrvari ära. Erilisi pingehetki loos üles ei kerki ja keerdkäike samuti mitte. Küll saab midsomerliku ülevaate tegelaste isiklikust elust, suhetest jne. Lõpuosas lisandub ka rohkem põnevust. Siiski pole lugu igav ning sobib hästi, kui pole ootusi erilisele pinevusele ja üllatustele. 

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"