Juta Kivimäe "Suur tuba"

126/2022
Juta Kivimäe "Suur tuba"
Varrak 2021, 263 lk.

Mulle meeldivad raamatud, mille sisu kulgeb läbi lapse mõtete ja silmade. Lemmikuteks Viivi Luige "Seitsmes rahukevad", Leelo Tungla "Seltsimees laps", Sirpa Kähköse "Nõmmeliivatee". Seegi romaan sobib nende ritta. Ajastu vaim ning ajalooline tõde väljendub siin lihtsalt ning süütult. Lapsesuu ei valeta ja lapse mõtted on siirad. Ka pilkupüüdev kaanekujundus kutsus raamatut lugema. Sarnase "Singeri" õmblusmasina sai minu vanaema pulmakingiks aastal 1932. Nüüd peab see vanake väljateenitud puhkust mu vanema tütre kodus, olles täiesti töökorras ning tehes veel jõudumööda lihtsamaid õmblustöid.

Romaanis jutustatakse viiekümnendate lõpu Eesti elust. Väike Mintsi pärineb eesti-juudi segaperekonnast, kes peale suurt sõda ja vintsutusi on Eestisse tagasi pöördunud. Mintsi ema elab ning töötab arstina Tallinnas, isa sõjaväearstina seal, kus parajasti vaja. Tüdruk on enamasti vanaema ja vanaisa seltsis ühiskorteri suures toas Tartus Karlova linnajaos Pargi tänavas. Mintsi mõtiskleb oma Tallinna elust ning Tartu elust, sellest, mis silmi-kõrvu  jääb. Läbi väikese pea käib igasugu mõtteid: häid ja ilusaid, arusaamatuid, vahel ka halbu ning raskeid. Loos on tähendus raskuste trotsimisel, püsimajäämisel, üksteisest hoolimisel, armastamisel, kallite mälestuste hoidmisel. Ehtsust lisavad omaaegsed tuntud inimesed, keda mainitakse või kellega kokkupuude. Ajatut elutarkust ja soojust leidub raamatus küllaga. 

Armas raamat, mis viis mõtted oma lapsepõlve. Kuigi minu Mintsi vanuses olemise mälestused on pea kümne aasta jagu hilisemad, ei olnud loos ühtki lehekülge, mis poleks midagi minevikust meenutanud. Kogu õhustik oli väga nostalgiliselt tuttav. Minu mälus oli lapsepõlv helge aeg. Ju oli kõike nii parasjagu, et nõnda mäletada. Väärtuslikke hetki endaga kaasas kandes tuhmub ebaoluline ning mittemeeldiv, kaotades aja jooksul piirjooned. Samas ei saa tunda õnne ja rõõmu, kui pole kogenud vastupidist...

Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel aastal 2021 võitis raamat esimese auhinna. Lugemissoovitus sellele, keda tolle ajaga seovad elukogemus ning mälestused!

🐾

  
 



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"