Richard Powers "Ilmapuu"


Richard Powers "Ilmapuu"
Varrak 2021, tõlge Triin Tael, 582 lk.
71/2023

Looduse keskel kasvanuna ja elades ei osanud alguses arvata, kui puudutav ning aukartust äratav on selle teose vaimne sisu, mis pani taas sügavamalt mõtisklema, kuivõrd inimene oma tegevusega mõjutab loodust planeedil Maa nii heas kui halvas...

Ülesehituselt omapärase romaani osadeks on: juured, tüvi, võra, seemned, nagu puul või tegelikult ka inimesel. Keskmes üheksa väga erineva naise-mehe ning puude elude ja saatuste omavaheline põimumine. Puu võib olla inimesele sõber, pereliige, elupäästja, ilu ja naudingu andja, toitja, kaitsja, ravija, inspiratsiooni allikas jne. Kooselu toimimiseks puude kui elusolenditega on vaja neid hoida, säilitada, kaitsta, sest inimene vajab puid, mitte vastupidi. Kus asub aga piir looduse tasakaalu, terve mõistuse, hoolimatu ükskõiksuse, äriliste kaalutluste, tunnete jne puhul? Autori väljenduses on väga valulikke noote puude tuleviku pärast. Ta jutustab lugupidavalt ja kirglikult läbi tegelaste suurte taimede maailmast. Rohkesti on teavet erinevate puuliikide kohta, huvitavaid fakte, palju tsitaate, võluvaid looduskirjeldusi. Samas on teos võimsa sõnumiga haarav ja südantlõhestavalt emotsionaalne ilukirjanduslik romaan.

Minu jaoks polnud raamatu lugemine kerge, sest detailirohkus oli muljet avaldav, tegelaste lood, seosed ja põimumine vajasid kohati märkmete tegemist, ka uurisin ja vaatasin interneti avarustest üht-teist juurde. Romaanist õhkuvate tunnete tulvas pidasin mõttepause. 

Sina ja puu su tagaaias põlvnete ühisest esivanemast. Poolteist miljardit aastat tagasi läksite kumbki oma teed. Kuid veel nüüdki, pärast määratut retke eri suundades, on sel puul ikka veel veerand geene sinuga ühised...

Huvitav on mõtelda oma lapsepõlvekodu väravas kasvavate suurte kasekaksikute peale, kes nägid mind juba ammu aastaid tagasi pisikese tüdrukuna. Ja mina neid.

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"