Louise Penny "Kõige julmem kuu"


Louise Penny "Kõige julmem kuu"
Varrak 2023, tõlge Reti Maria Vahtrik, 384 lk
92/2023

Väikesesse Kolme Männi külla Kanadas Quebeci lähedal on saabunud kevad ja lihavõtete aeg toimekate ettevalmistustega külapeoks. Hoolimata pühadeeelsest elevusest ning näilisest heaolutundest tunnevad külaelanikud hinges ärevust ja ängi. Koos otsustatakse lihavõttepühi tähistada spiritistliku seansiga vanas Hadley majas lootuses puhastada küla painajast ning saada tagasi südamerahu. Meediumi arvates pesitseb kurjus just seal. Enamikul sõpruskonnast meenub majaga seoses midagi halba või salapärast. Ja kõhedaks kujuneva seansi ajal see juhtubki. Madeleine saab südamerabanduse, sõprade arvates tappis ta hirm. Kogemustega krimiuurija Armand Gamache üleloomulikesse jõududesse ei usu ja algatab mõrvajuurdluse. Samal ajal avaldab kollane ajaleht tema kohta pehmelt öeldes halvustava artikli seoses varasema juhtumi lahendamisega, mis puudutab kõrge politseiametniku süüasja. Tundub, et keegi tahab uurija Gamache`ile selle eest kätte maksta...

Hea hämarduvate õhtute krimilugemine: sisult aegamisi kulgev, värvikate tegelastega, mõistlikult müstiline. Ehmatavalt pingeid lakke ei kruvinud, haarav oli küll. Võrdväärselt püsisid loo keskmes nii kõigile armastatud külaelaniku surma uurimine kui sümpaatne uurija Gamache talle osaks saanud reetmisega. Meeldis külaelu miljöö: sõbralike naabrite osavõtlikkus, omavaheline kodune suhtlus, kerge keelepeks ja muidugi vaka all hoitud saladused. Lugedes oli lausa kahju, et keegi neist kenadest inimestest osutub mõrtsukaks. 

Lugu on uurija Armand Gamache`i sarja kolmas raamat, seni olen lugenud veel selle esimest "Vaikeelu", mis samuti meeldis.

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"