Louise Penny "Tappev külm"


Louise Penny "Tappev külm"
Varrak 2020, tõlge Juhan Habicht, 344 lk
109/2023

Jõuluootuses Kolme Männi küla rahu ja tasakaalu varjutab vanasse müstilise kuulsusega Hadley majja kolinud uustulnuk proua CC de Poitiers`. Külarahva arvates ähvardab tema häirivalt labane ja julm olek rikkuda nende jõulumeeleolu. Siis juhtub see, mida oodata ei osata. Jääkeeglit mängides sureb CC äkki, väidetavalt kellegi poolt tekitatud tahtliku elektrilöögi tagajärjel. Kogukond tunneb omal moel kergendust, olles ühtlasi üllatunud. CC oli vihatud, aga mõrva sooritamine poleks küll kellelegi pähe tulnud. Külla saabub uurija Armand Gamache, kes peab kindlaks tegema ega mõrvar peida end siiski külaelanike seas. Mõrvu on peagi rohkem kui üks. Uurides selguvad seosed mineviku, kujutluste, reaalsusega...

Alguses segas mind natuke, et lugesin kolmandat raamatut "Kõige julmem kuu" enne seda siin, mis teine. Kuigivõrd on osade vahel seosed, millest saab paremini aru lugedes loogilises järjekorras. Õnneks kohanesin ja mida edasi, seda vähem see tegelikult häiris. 

Meeldis romaani aegamööda kulg üksmeelse külakogukonna jõulumelus. Detailsus ja lahtiste otstega salapära andsid loole parajalt sügavust ja psühholoogilises plaanis oli lugemine huvitav. Kiidan suurepärast tõlget, mis sisu nüansid hästi esile tõi. Tegelaste karismaatilised karakterid ei lasknud valvsusel uinuda, aga enne lõppu ei saanud küll sotti, kes mõrvar, sest autor oskas mõtted nii osavalt segi ajada. Muidugi esines sümpaatne uurija Armand Gamache taas oma teada headuses: rahulik, põhjalik, inimlik.

Sarja esimene raamat "Vaikelu" oli samuti hästi loetav. Riiulis ootab oma järge neljas lugu "Kivisse raiutud surm". Originaalis on autorilt ilmunud juba vähemalt 18 uurija Gamache`i osa.

🐾









Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"