Birk Rohelend "Liiga palju armastust"


Rahva Raamat 2023, 286 lk
2/2024

Agnese ja Gabrieli esimene krimijuhtum oli raamatus "Kes tappis Otto Mülleri?". Nüüd siis teine.

Ühel jõulueelsel õhtul kohtub taas sõpruskond, kes 20 aastat tagasi tähistas üheskoos kooli lõpetamist. Ühiste meenutuste kõrval mõtiskletakse, kuhu kadus toona koosviibimiselt nende kaunitarist klassiõde Stella. Sõbratari kadumine painab kõiki. Kas keegi nende hulgast on seotud tüdruku haihtumisega? On ta elus või hoopis surnud? Igal neist oma mõtted ja mälupildid minevikust, samuti kahtlused. Samal ööl lükatakse pankrannikult ratastooliga alla pooleldi hulkur ja meelemürkide sõltlane Marco. Ka tema viibis mõlemal korral samas seltskonnas...

Otto Mülleri mõrvaloo lahendamisest on möödas kolm kuud ning uurijate tandem: elukogenud Gabriel Vanem ja tema partner, alles oma karjääri krimiuurijana alustanud Agnes Maramaa, asuvad juhtunut uurima.

Minu jaoks kangastus lugu kirjuna kui põrandariie, mida loetu eri värvi hajutatud triipudena läbis: Stella saatus, Marco mõrv, Agnese painajad, Gabrieli igatsused jne. Lõimeks paljud seosed, mis kõik kokku köitis. Tegevust polnud romaanis palju, küll aga sisu. Palju oli tumedates toonides sisemonolooge ja tundeid. Üldpilt kujunes melanhoolne ning äratuntavalt eestipärane.

Meeldis, et kogu lugemise aja tundsin end sisust hästi haaratuna. Keskenduda tuli ühtaegu nii minevikule kui olevikule ja mitmele tegelasele, jälgida nende mõtteid, suhteid, sisemist varjul poolt ning samas kaasa mõelda. Suurepärane õhustik hoidis täiega põnevust ja lugeda oli huvitav.

Jäin pealkirjale mõtlema. Liiga palju armastust, samas palju õnnetuid inimesi? Nii see oli.

See, et esimese osa ehk Otto Mülleri loo lugemisest pea aasta möödas, mind ei seganud, sest kahe raamatu omavahelised seosed pole suured. Nüüd jään sarja kolmanda raamatu ilmumist ootama.

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"