Fred Jüssi "Varesetund"


Fred Jüssi "Varesetund"
Petrone Print 2023, sari "Loomalood", pildid Ave Teeääre, 127 lk
14/2024

Aitäh Kirjastusele Petrone Print raamatu eest!

Loodusemees Fred Jüssit mäletan juba palju aastaid tagasi koolilapsena nähtud ja kuuldud loodusesaadetest. Meelde on jäänud tema rahulik hääl ning aukartust äratavad teadmised loodusest. Fred Jüssi oli toona minu arvates välimuselt sarnane mu isaga. Ka isa huvitas väga loodus, eriti linnud. Veel vanuigi võis ta akna all istudes nende toimetamisi jälgida ja sellest siis teistele jutustada. Isa unistuseks oli saada ornitoloogiks, kuid sõjajärgse vaesuse ja poliitilise meelsuse pärast see tal võimalik polnud.

Raamatus sisaldub 32 lugu Eestimaal elutsevatest loomariigi esindajatest, kellest mõned meie ümbruses paremini märgatavad ja tuttavad, kuid leidub ka neid, keda inimsilm looduses harva näeb. Juttudes on nii loodusteaduslikku infot kui rahvatarkusi ja külalegende, kõrval pildid, mis tõsi küll, oleksid võinud olla värvilised. Plussiks aga QR-koodid, mis viivad tegelase hääleni ja vahel lausa videoni, mis teaberaamatu puhul suurepärane. Igal leheküljel võib tajuda autori hoolivust oma lugude kangelaste vastu.

Noor loodushuviline saab raamatust uusi teadmisi, vanem värskendab oma mälu või avastab samuti midagi, mis enne teadmata. Eriti tore, kui seda koos tehakse! 

Toakiisu Pippa kikitas ka hoolega kõrvakesi ja nuusutas mu telefoni, kui helindeid kuulasin. Läbi akna meeldib talle väga sulelisi vaadata. Aga ega ta aru saanud, kuidas linnulaul meie toas kõlada saab!

🐾

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"