Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat"


Raudhammas 2017, 558 lk
62/2024

Apteeker Melchiori sarja kuues osa, anno Domini 1433. Varsti pärast seda, kui Tallinnat on laastanud suur tulekahju, saab Melchior Wakenstede Lübeckist noorelt Melchiorilt läkituse. Selles seisab hoiatus linna tulnud ohtlikust mehest, keda hüütakse Gotlandi kuradiks. 

Samal ajal kutsutakse Melchior sureva kaupmehe juurde, kelle viimaseks sooviks on, et apteeker lahendaks ühe vana veretöö saladuse. Ainsateks abivahenditeks saab ta mehelt  seitse hõbesõlge, muus osas suriija sonimine mingeid vihjeid ei anna. Melchior on kindel tõe leidmises, võtku aega, kui palju kulub. Uurimise käigus ärkavad vanad patud varjusurmast ja kurjus näitab oma tõelist palet. Noorel Melchioril, kes isale teadmata on astunud salamõrtsukate vennaskonda, on Lübeckis oma asjad ajada...

See raamat kulges mulle väga meeldinud eelnevate tuules. Loen Melchiori lugusid juba teist korda ja aina rohkem neid naudin. Imetlen, kui enesekindlalt ja kergelt Hargla oma ajalooteadmisi romaanis kasutab. Muidugi on ka ettevalmistus selleks muljet avaldav. Hästi kaalutud moel leidub nii inimlikke tundeid kui õõvastavat koledust. Lugemise õhinas jääb märkamatuks ja teadmatuks, kus tegelikkus ja väljamõeldis omavahel segunevad. 

Võtan apteeker Melchiori käsile tavaliselt siis, kui argireaalsus väsitab. Järgmine osa juba ootab selliseks puhuks riiulis. Kuuldud on sahinaid, et autor plaanivat kaheksandagi loo ilmutamist! 

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"