Satu Rämö "Rόsa ja Björk"


Satu Rämö "Rósa ja Björk"
Eesti Raamat 2024, tõlge Toomas Tallo, 358 lk
2024. a/72

Sarja esimesest raamatust "Hildur" tuttavat uurijat Hildur Rúnarsdóttirit vaevab, et tema väikeste õdede Rósa ja Björki aastatetagune kadumisjuhtum on senini lahendamata. Kord juba tekkis õrn lootusekübe, aga... Hildur on otsustanud mitte alla anda ja jätkata otsinguid.

Suusarajalt leitakse Hermann Hermannssoni vägivalla tunnustega surnukeha. Mees oli kohaliku omavalitsuse mõjukas tegelane ja võitis aja jooksul lausa mitteametliku šerifi staatuse. Ta oli paras sahkerdaja ja kahtlase äri ajaja. Hermann polnud kogukonnas populaarne, pigem jätkus tal rohkelt vaenlasi. Paar nädalat tagasi toimus õnnetus väikelennukiga, mille piloot hukkus. Tahtmatult tekib Hilduril mõte, et juhtumid võivad olla seotud...

Hildur ja soomlasest politseipraktikant Jakob Johanson sukelduvad keerulisse uurimisprotsessi. Selle kõrval seisavad mõlemad vastamisi oma isikliku elu muredega. Hilduri kadunud õdede mõistatus hakkab õnneks hargnema. Jakobil aga jätkub hooldusõiguslahing poja pärast. 

Hilduri ja Jakobi käekäigust krimiuurimise kontekstis oli taas haarav lugeda. Tegevus ka ei tõtanud ja süvenemiseks oli aega. Ainult romaani lõpuosa kadunud õekestest kulges minu arvates veidi kiirelt, seda oleks tahtnud pikemalt nautida. Ent küllap leiab oodatud ja edasised arengud juba järjes. 

Meeldis läbi loo kumav islandipärane kargus, mis sidus omavahel erinevad liinid ja ajahüpped, nii et loetu sai hästi nähtavaks ja kuuldavaks.

Mulle sümpatiseerib sarjade lugemine väga ja muidugi esimesest osast peale. Soovitan sama teistelegi, aga iseenesest võib "Rósa ja Björki"  loost ka alustada, sest piisavalt jagub vihjeid eelnenud sündmustele. Kui võrdlen kaht raamatut, siis "Hildur" meeldis mulle rohkem. Ei oskagi täpselt ütelda, miks... Aga "Jakobi" lugu juba ootan!

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"