Sarah Addison Allen "Kadujärv"


15/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/32 Anagramm ehk loe kirjanikku, kelle nimest moodustatud anagramm oleks päriselt olemasolev sõna või väljend - Sarah Addison Allen = Rosalinda lahendas
Sarah Addison Allen "Kadujärv", Eesti Raamat 2014, tõlkija Ene Mäe, 254 lk.

Kate Pheris kaotab õnnetuses mehe. Ta hakkab leinast ja tardumusest toibuma alles aasta hiljem. Kate`i elu korraldab viimasel ajal tema ämm. Ta on sellega seni ka leppinud. Nüüd aga tunneb Kate vajadust elumuutuseks. Tal on tütar Devin, kellega koos põgenetakse vanatädi Eby juurde Georgiasse Kadujärve puhkekülla, kus Kate veetis viisteist aastat tagasi oma elu kauneima suve. Õitsvast ja heal järjel puhkamiskohast on saanud lagunemas ja virelev koht, millest eakas lesest vanatädi Eby omal jõul üle ei käi. Ta mõlgutab mõtteid paik ära müüa. Kui alguses ei plaaninud Kate ja Devin Kadujärvele pikemaks jääda, siis tunnevad mõlemad seal nagu oleksid jõudnud koju. Kadujärvest vaimustunud 8-aastane Devin usub, et kohtus alligaatoriga...

Romaanis põimuvad mitme perekonna lood, milles kummitavad mälestused, lein ja üksildus. 

Kui sa leina ignoreerid, läheb ta minema, kuid pärast tuleb alati tagasi, kui sa teda kõige vähem ootad. Kui sa lased tal jääda kui sa leiad talle oma elus koha, seab ta ennast liiga mugavalt sisse ja ei lähegi kunagi ära. Kõige parem on kohelda leina nagu külalist. Sa võtad ta vastu, võõrustad teda ja saadad siis ära. 

 Rahustava ning eheda looduse keskel settib vähehaaval tegelasi painav minevik, millest vabanemine avab neile uued valikud ja algused. Nagu eluski, pole see ka raamatus lihtne... Parim ravim inimesele on teine inimene ning kogukonna vaim, mis hoiab avalikke saladusi, mille üle kohut ei mõisteta.

Kui kaks inimest usuvad üht ja sama, on see automaatselt reaalne.

Mõtlik ja teraapiline raamat ümbritsetud kerge maagialooriga. 

Sarah Addison Alleni sümpaatsed raamatud avastasin enda jaoks eelmisel aastal. Kirjutan neist postitustes: Imeline aed. Esimene öökülm, Virsikupuu saladus.

Praeguses veebruarikuiste ilmade mäsus on mõnus end kujutleda nautimas suvise Kadujärve maagilist loodust...

🐾



 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"