Beth Miller "Naine, kes ärkas ellu"


Eesti Raamat 2023, tõlge Hels Kure, 282 lk. 
25/2023

Eesti Raamatu sari "Tõlkes leitud" köitis mu tähelepanu juba esimeste romaanide ilmumise aegu ning nii ma kõik senini trükitud 16 raamatut järjest oma riiulile soetasin ja läbi lugesin. Väga meeldisid: "Kaotatud asjade hoidja" (Ruth Hogan), "Punane aadressiraamat" (Sofia Lundberg), "Punase märkmikuga naine" (Antoine Laurain), "Küsimärk on pool südant" (Sofia Lundberg). Lemmikute seas saab koha seegi paeluv raamat.

Pearl Flowersi kodu asub Prantsusmaal metsa rüpes. Tema elu kulgeb rahulikult ja turvaliselt ilma igasuguste ootamatuste ning pingeteta. Pearl ei mõtle minevikule ja oma kunagisele elule Inglismaal. Naine elab koos abikaasa Dennyga, kellele võib alati loota. Pearli kunagi hüljanud isa, kellega ta pole juba aastakümneid kohtunud, sureb. Advokaat teavitab, et Pearl saab isalt pärandi, kuid ainult juhul, kui läheb isa matustele. Matustel peaks naine aga kohtuma inimestega, kellega kohtumist ta seni on vältinud. Pearl ning Denny otsustavad koos matustele minna. Isa päranduseks tütrele osutuvad salajased päevikud. Isa Francis on päevikuid pidanud alates ajast, mil tal tekkis uus pere. Nüüd tuleb Pearlil neid lugedes silmitsi seista mineviku, traagiliste sündmuste ja iseenda allasurutud tunnetega...

Romaan hakkas mulle kohe meeldima, sest juba alguses kaasnes loo mitme tegevusliiniga parajalt salapära ning teadmatust, mis teritasid uudishimu. Liikumine ajas edasi ja tagasi lisas huvi. Parajas tempos laekus aina uusi asjaolusid ning iga peatüki lõpul oli tahtmine kohe järgmist lugeda. Tasapisi ja mõnusa arenguga hakkas sündmustest läbi tegelaste mõtete ning tunnete kujunema pilt. Romaanis tekkinud olukorrad võivad mingis kontekstis olla üsnagi reaalsed: keerulised suhted ja tunded, millele aeg pole halastanud, minevikuga rahu tegemine, andestamine, mõistmine, lootus, mis ei kao. Köitev ja südant liigutav lugu, mis minu puhul aitas tõrjuda tüütut kevadväsimust!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"