P. D. James "Surilina ööbikule"


Delfi Meedia, Eesti Raamat 2023, tõlge Ralf Toming, 368 lk.
46/2023

See raamat meenub mulle eesti keeles esmailmumisest aastal 1991. "Mirabilia" sarjas trükitud raamatud olid toona viimase peal uudne kirjandus ja defitsiitne kaup. Krimiloo tollasest lugemisest palju meeles pole, et oli põnev raamat, seda mäletan küll. Siin ning enamikes P. D. Jamesi krimiromaanides astub üles politseiuurija ja luuletaja Adam Dalgliesh. Sümpaatne, põhjalik, nõudlik, läbinägelik, usaldusväärne.

Nightingale House`i õdedekoolis toimub inspekteerimine. Õendusoskuste demonstratsioonil mängib Heather Pearce patsienti, kelle peal tulevased õed harjutavad haige toitmist maosondi kaudu. Paraku ei toimi kõik nagu vaja ja kõigi jahmatuseks neiu sureb. Veel üks õeõpilane Josephine Fallon sureb salapärasel asjaoludel. Arvatavalt võib tegu olla enesetapuga. Selguse huvides algatatakse uurimine, juurdlusega asub tegelema Scotland Yardi peainspektor Adam Dalgliesh. See toiming osutub aga parajaks pähkliks, sest kahtlusaluste ring õppehaigla arstide, juhendajate ja õpilaste näol on suur. Pinnale settivad väljapressimine, seksuaalsed saladused, jäljed natside kohtuprotsessist. Ka Dalglieshi enda elu satub ohtu...

P. D. James on suurepärane õhustiku looja. Tabavat kirjeldamist ja iseloomustamist oli nii parasjagu, et enda mõtted segunesid autori omadega ning vastupidi. Tekkis tunne, nagu oleksin ise kohal viibinud. Lugu, mida psühholoogilises plaanis huvitavate tegelaste vaates jutustati, kulges aegamisi, aga hoidis kindlas haardes. Taas üks köitvalt kirjutatud haarav romaan krimiklassikast! 

PS Varem olen lugenud autori neljast krimijutust koosnevat raamatut "Mõrvad jõuluööl", mis samuti hea lugemine kergeks kriminaalseks vahepalaks.

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"