Anna Jansson "Piirideta ämmad"


Anna Jansson "Piirideta ämmad"
Eesti Raamat 2023, tõlge Tiina Mullamaa, 252 lk.
70/2023

"Tõlkes leitud" raamatutega tegin tutvust päris juhuslikult koroonaaja alguses, kui ühiskond sulgus ja hing hakkas rohkem meelelahutuslikku lugemist ihaldama. Nüüd olen kõigile seni sarjas trükivalgust näinud lugudele lugemisega punkti pannud. 

"Piirideta ämmad", mida võib lugeda ka iseseisva loona, on järg sarja raamatule "Ilusalongi saatusejumalanna" (2019). 

Angelika Langemark ja tema kaks õde peavad Gotlandil Visbys juuksurisalonge, varjates sellega oma päristegevust: juhtida inimsaatusi. Meeles mõlgub neil vaarema Amalia iidne tarkusepärand, mida nad südame sunnil peavad edasi kandma. Tuleb välja, et polegi juhus, kelle kõrvale juuksuritooli satud, vaid hoopis kokkulepitud kohtumine. 

Kuus kuud tagasi püüdis Angelika kinni pruudikimbu, mis tõi pähe pulmamõtted. Magnus on igati väärt peigmehe kandidaat, kellega suhe sujub, aga... Tulevase ämma sissekolimiseks pole Angelika päris kindlasti valmis...

Romaanis leidub tõsielulisust, sest kahtlused armastuse ja suhte üle võivad tabada inimest igas eas, kas 48-aastasena nagu Angelika, või nooremana või hoopis vanemana. Üksindus saatuse tahtel pole samuti vaba valik. Ja suhted ämmadega. Lahenduste leidmisel võib ju teoorias tugev olla, aga praktika on teine asi. Neil teemadel toimuv heietamine, katsetamine ja mängimine muutis lugemise minu jaoks venivaks. Kosjamaagiagi serveering kuulus pigem selgeltnägemise valdkonda. Ka pingutas autor mu meelest  üle panustamisega sellesse, et lugu oleks lõbustav. Seda ta omal moel oli. Tõde on muidugi, et kunagi pole liiga hilja leida oma elu armastust.

See, et minu ootused olid kõrgemad, ei tähenda sugugi, et tegu kehva raamatuga. Mul lihtsalt ei tekkinud looga oma keemiat. Kergesti loetava ajaviitelise raamatu viimastel lehekülgedel on väike retseptikogumik lugejast toidugurmaanile, kus valikus erinevaid roogi, mida tasub katsetada. 

Minu lemmikud "Tõlkes leitud" sarjas on: "Kaotatud asjade hoidja" (Ruth Hogan), "Punane aadressiraamat" (Sofia Lundberg), "Punase märkmikuga naine" (Antoine Laurain), "Küsimärk on poolt südant" (Sofia Lundberg) ja "Naine, kes ärkas ellu" (Beth Miller). 

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"