Nita Prose "Saladuslik külastaja"


Pegasus 2024, tõlge Raili Puskar, 304 lk
16/2024

Aitäh Kirjastusele Pegasus raamatu eest!

Rõõmustan, et mulle väga meeldinud "Toateenija" raamat sai eestikeelse järje...

Ektsentriline, ent kohusetundlik ja usaldusväärne Molly Gray teenib välja vanemtoateenija ametikõrgenduse. Regency Grandi luksushotellis on piinlik puhtus ja laitmatu kord Molly visiitkaardiks. Kõik näib minevat hästi ning aina paremini veel, kuid siis juhtub see, mis keerab kõik pea peale. Ühel hommikul sureb hotelli teesaalis ootamatult maailmakuulus krimikirjanik J. D. Grimthorpe. Mõistagi sekkub politsei, aga suurepärase mainega hotelli personali ja külastajate hulgas hakkavad levivma keelepeks ja vandenõuteooriad, arutlusel on võimalikud kahtlusalused ning isegi kujutletavad kurjategijad. Molly mõistab, et võti selguse toomiseks juhtunusse on ainuüksi temal. Selleks peab ta aga oma mõtetes minema tagasi minevikku, sest kunagi ammu tundis Molly surnud meest ja see teda...

Hästi sümpaatne oli täbara olukorra keskmesse sattunud südi ja siiras Molly, kellest võiks lausa eeskuju võtta. No tegelikult ka, olemuselt eriline Molly ei jäänud raskustest hoolimata jänni ja tema otsekohesuses oli sulaselge tõde. Eelmise raamatuga võrreldes on Molly enesekindlus tublisti kasvanud. Muidugi aitasid teda kadunud vanaemalt kuuldud mõjusad õpetussõnad. Molly mineviku meenutused meeldisidki mulle eriti. Tema südamlikult soe suhe vanaemaga liigutas, sest olin ise ka kunagi oma vanaema silmatera.

Minu lemmikmõte esimesest osast kõlab ka siin: Me kõik oleme ühesugused, aga erineval moel.

Muhekriminaalses loos oli humoorikat jantlikkust, nii põnevust kui draamatilisust, mis põimudes tegid lugemise mõnusalt meelelahutuslikuks. Minu lugemismeelele passis hästi autori kena väljendus heas tõlkes. 

 Raamatut võib lugeda esimesest osast sõltumatult, aga soovitan alustada "Toateenijast".

🐾








 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"